Felicia Cardell

DIET FÖR KVINNOR MED PCOS

Hej!

Jag har pratat lite om att jag har försökt att undvika olika saker i min kost för att min PCOS ska bli bättre. Jag fick reda på att jag hade diagnosen PCOS när vi skulle försöka att skaffa vårt andra barn. Min läkare var jättebra, men pratade aldrig om att kosten har en viktig roll när man har PCOS. Så när jag skulle lyckas bli gravid med andra barnet fick jag äta massor av hormoner för att lilla Lykke skulle bli till:) Allt gick jättebra, men att äta så mycket hormoner kan kännas jobbigt ibland. Jag har tänkt mycket på om jag själv skulle kunna fixa så att min PCOS kan bli bättre utan alla dessa hormontabletter. Om jag skulle kunna bli gravid med tredje barnet på naturlig väg(inte än! I framtiden;) Jag hade ingen aning om att man kan lindra besvären genom att ändra sin kost. Min syster har hittat jättemycket information om det som jag tänkte dela med mig av till er idag:) Jag kommer att kopiera text från olika sidor så om ni undrar varför jag helt plötsligt låter så proffsig och smart så är det därför:) Haha!

Om du har fått diagnosen PCOS, eller polycystiskt ovariesyndrom, är en dietplan avgörande för att hantera sjukdomen. PCOS orsakar viktökning, och även leder till höga nivåer av insulin. Man har funnit att många kvinnor med PCOS är insulinresistenta och detta orsakar bukspottkörteln att producera mer insulin.

Förstå PCOS och insulin:

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln. Och ”med ansvar för transport av socker från blodet till musklerna, vilket säkerställer att kroppen kan göra energi från socker. Om insulinnivåer i kroppen är höga, kan detta orsaka många symptom på PCOS. Dessa symtom är viktökning, fettlever, polycystiska äggstockar, oregelbunden menstruation, hårväxt, hud taggar och högt kolesterol. Allt orsakas på grund av höga halter av insulin och därför är det oerhört viktigt att hanteringen av insulinnivåer. Det är där kosten kan hjälpa.

Det som jag har problem med är inte viktökning och hårväxt. Mina PCOS symptom är polycystiska äggstockar och oregelbunden mens.

PCOS Diet för kvinnor:

Det finns inga riktiga kost planer för kvinnor med PCOS,men finns det några generella riktlinjer som du kan följa.

Gröna bladgrönsaker:

Dessa grönsaker är fulla av näringsämnen, i själva verket mer än alla andra livsmedel de konsumerar. De innehåller järn, kalium, kalcium, magnesium och vitaminer, som vitamin B, K, C och E. B gruppens vitaminer är viktiga för förvaltningen av de symtom som uppstår på grund av PCOS. Dessutom är det viktigt att veta att vitamin B har en viktig roll att spela i metabolismen av socker och fett, upprätthålla hormonbalansen och säkerställa optimal funktion i sköldkörteln.

Frukt:

Lägg frukt till din dagliga kost för att dra nytta av fibrer, vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen. Många kvinnor tenderar att undvika frukterna, eftersom de är oroliga för att detta kommer att leda till en ökning av deras nivåer av blodsocker och orsaka en stegring i insulinnivåer. Du bör dock inte oroa dig för detta, eftersom frukter har en viktig roll för att ge din kropp med näringsämnen för att bidra till att bekämpa PCOS. Du bör vara ute efter att konsumera frukt med lågt glykemiskt index, såsom grapefrukt, plommon, körsbär, vindruvor, kiwi, äpplen, päron och torkade aprikoser. Dessutom bör du också äta en handfull nötter eller frön efter att ha ätit frukt, såsom proteinet i dessa nötter och frön kommer att bidra till att reglera blodsockernivån och förebygga tillsatta.

Färgglada Veggies:

Grönsaker, såsom paprika, tomater, zucchini och rädisor, är rika källor till antioxidanter. De bör vara en del av din kost. Det har observerats att kvinnor med PCOS tenderar att lida av hög oxidativ stress och antioxidanter är närvarande i dessa grönsaker kan förstöra fria radikaler och neutralisera deras effekt.

Gräs-matade Kött:

Ät endast organiska gräsätande boskap.(EKO) Även om detta kan vara dyrare så är det bättre. Köttet innehåller inte hormoner eller inte har utfodrats med genetiskt modifierat foder som negativt kan påverka dina PCOS.

Nyttiga fetter:

Undvik inte hälsosamma fetter, eftersom de är en viktig del av din kost PCOS. Du bör vara ute efter att konsumera fleromättade fetter och essentiella fettsyror för att bidra till att stärka och upprätthålla cellväggarna. Försök att konsumera nötter, fet fisk, olivolja, avokado och frön som innehåller hälsosamma fetter som kommer att gynna din kropp oerhört.

Magnesium & D-vitamin:

Magnesium är en viktig mineral som finns i alla våra vävnader, men framförallt i våra ben,muskler och hjärna. Magnesium är naturligt antiinflammatorisk, vilket gör det särskilt kritiskt för kvinnor med PCOS. Vi måste ha magnesium för att våra celler ska kunna göra energi. Magnesium är nödvändigt för att upprätthålla ett friskt hjärta. Hjälpa till att hålla ångest och depression i schack och slappna av i musklerna.

Här är en lista på magnesiumbristsymptom:

Ångest

depression

Diabetes

Insulinresistens

Trötthet

Socker, alkohol, kolhydrater cravings

Infertilitet

polycystiska äggstockar

Förstoppning

migrän

Diabetes

Fetma

Högt blodtryck

PMS

Mensvärk

IBS

D-vitamin:

Under de senaste åren har det gjorts några studier om PCOS och vitamin D nivåer. En studie vid medicinska universitetet i Graz i Österrike visade att nästan tre av fyra kvinnor med PCOS kan ha D-vitamin brister. I studien undersöktes 206 kvinnor som drabbats av PCOS och fann att 72,8% hade otillräckliga D-vitaminnivåer. 

I en mycket liten studie av 13 kvinnor med PCOS hade fem kvinnor uppenbar D-vitaminbrist och tre andra hade borderline låg D-vitaminstatus. Alla 13 kvinnor behandlades med vitamin D2 vid en dos av 50.000 IE en gång eller två gånger i veckan, och också fått 1500 mg tillägg av kalcium per dag. Av de nio kvinnor med oregelbundna menstruationer innan vitamin D behandling, hade sju upplevt en mer normal nivå inom två månader och de andra två blev gravid. 

Så nu har jag börjat att äta Magnesium och D-vitamin. Kanske D-vitamin kan lindra mina kraftiga blödningar när jag väl har min mens?

Livsmedel för att undvika med PCOS:

Precis som du bör äta mat som bekämpar din PCOS, så finns vissa livsmedel som du bör undvika, eftersom de kan förvärra ditt tillstånd och/eller symtom.

Livsmedel med högt glykemiskt index:

Dessa är livsmedel som kan orsaka nivåerna av blodsocker att stiga mycket snabbt, och därigenom orsakar insulinnivåerna att stiga också. Vanligtvis högt glykemiskt livsmedel innehåller fibrer och andra viktiga näringsämnen, men de tenderar att smaka gott. Exempel på livsmedel med högt glykemiskt index är potatismos, pajer, muffins, riskakor, socker, vitt bröd, honung och vitt ris. Du bör eliminera dessa livsmedel från din kost helt. 

Därför kommer jag att försöka att utesluta gluten helt från min kost så mycket som det går. Även fast det finns produkter som har medellågt GI så som fullkornsspagetti m.m. 

Mer om det hittar ni HÄR.

Mjölk:

Om du konsumerar mycket mjölk ska du försöka få din kalcium från andra källor, såsom grönsaker. Mjölken orsakar testosteronnivåerna att stiga, eftersom det innehåller ett protein som begränsar den normala metabolismen av testosteron. Höga nivåer av testosteron kan göra ditt tillstånd förvärras och även orsaka en stegring i hårväxt.

Produkter baserade på soja:

Många PCOS-drabbade kvinnor vänder sig ofta till sojamjölk, när de ombeds att stoppa mjölken. Tyvärr, bör du undvika sojaprodukter eftersom de kan orsaka en fördröjning i din ägglossning. Om du har PCOS och försöker bli gravid, är det bäst att undvika alla produkter som framställs av sojabönor.

Ohälsosamma fetter:

Mättade fetter, transfetter och härdade fetter är ohälsosamma fetter, och du bör inte göra dem till en del av din kost.. Mättade fetter finns i rött kött och mejeriprodukter. Dessa orsakar en ökning av östrogen nivåer, vilket kan vara ett hinder för absorptionen av vissa näringsämnen. Vidare, höga nivåer av östrogen leder till en ökning i vikt. Transfett och härdade fetter kommer från din olja, bearbetade livsmedel och matlagning margarin. Dessa fetter kan öka risken för att utveckla diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Och som du lider av PCOS, är risken för dessa sjukdomar redan är hög. 


Hoppas att detta inlägg kommer att hjälpa er som har samma problem som jag har:) Och att texten inte var allt för krånglig att förstå:)


KRAM<3


Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Så intressant! Har själv PCOS och gick igenom två IVF-behandlingar med hormoner som skapade kaos i mitt liv, därav andra behandlingen ledde till överstimulering, då jag i all hast fick veta att jag även var gravid!
    Vill helst inte gå igenom IVF igen då det var en smärtsam resa, så dessa tips kommer jag absolut att testa!
    Har du en youtube-kanal? Tänker om du kanske har ev bra näringsrika recept eller likande för just oss som har PCOS??

  2. Milla

    Hej

    Är en 27-årig tjej. Kan inte du lägga till mig på instagram, healthydiabetic heter jag där. Vill gärna skriva lite med dig om PCOS. Kram

  3. Marie

    Jag fick diagnosen pcos i somras. Har alltid haft oregelbunden mens men efter jag slutade med mini piller så kom inte mensen tillbaka. Försöker inte skaffa barn nu men blev orolig och under 2 års tid hade jag inte mens naturligt. Fick mens när jag fick tablettkurer för att försöka få igång menstrationen men så hände inget mer efter jag slutat med tablettkurerna. Bestämde mig för att sluta äta gluten och mejeriprodukter. Ungefär efter 3 månader fick jag mens för första gången på 2 år. Månaden efter kom min mens igen. Har läst mycket om gluten och mejeriprodukter gällande pcos och jag tror verkligen att det har en stor betydelse. Känns så skönt nu när min kropp fungerar som den ska tack vare ändrad kost.

  4. Marie

    Jag fick diagnosen pcos i somras. Har alltid haft oregelbunden mens men efter jag slutade med mini piller så kom inte mensen tillbaka. Försöker inte skaffa barn nu men blev orolig och under 2 års tid hade jag inte mens naturligt. Fick mens när jag fick tablettkurer för att försöka få igång menstrationen men så hände inget mer efter jag slutat med tablettkurerna. Bestämde mig för att sluta äta gluten och mejeriprodukter. Ungefär efter 3 månader fick jag mens för första gången på 2 år. Månaden efter kom min mens igen. Har läst mycket om gluten och mejeriprodukter gällande pcos och jag tror verkligen att det har en stor betydelse. Känns så skönt nu när min kropp fungerar som den ska tack vare ändrad kost.

stats