Felicia Cardell

GLUTENFRIA & VEGANSKA KANEL-OCH KARDEMUMMABULLAR

Den 4 Oktober var det kanelbullens dag och jag ville testa att baka veganska & glutenfria bullar:) Jag ska försöka att ta bort mejeriprodukter och gluten i min kost så mycket som jag bara kan framöver. Min syster har läst mycket om att gluten och mejeriprodukter kan påverkar PCOS negativt. Jag kommer att skriva mer om detta i ett annat inlägg:)

Det var första gången som jag bakade glutenfria bullar och det var mycket svårare än vad jag trodde det skulle vara. Eller det var inte svårt utan degen var annorlunda. Den var mer ömtålig och svårarbetad, men smaken blev supergod! Det jag även märkte var att bullarna var som godast när man fryste in bullarna och värmde dom precis när man skulle äta dom. För när dom kom ut ur ugnen kändes dom hårda. Så mitt tips är att frysa in dom direkt efter bakning och värm dom i mikron när dom precis ska ätas. Då blir dom mjuka & saftiga- Mums!


Glutenfria & Veganska 

Kanel-och Kardemummabullar


INGREDIENSER:

​​100 g mjölkfritt smör som enbart är gjord på vegetabiliska oljor

5 dl mandelmjölk

50 g jäst

1 dl socker

1/2 tsk salt

2 tsk mortlad kardemumma

ca. 12 dl Lailas blå mjölmix (1 kartong)

FYLLNING:

300 g mjölkfritt smör

2 dl rårörsocker eller vanligt strösocker

4 msk malen kanel

en nypa flingsalt

TOPPING:

pensla med smält mjölkfritt smör

ljus sirap

kardemumma & socker

TILLAGNING:

Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och låt den bli ljummen, 37 °C. Smula sönder jäst direkt i degbunken och rör ut den med mjölken.

Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. 

Arbeta degen i bunken tills den nästan börjar släppa i kanterna. Låt den jäsa övertäckt i bunken 20-30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda, tillsätt eventuellt mer mjöl. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till rektangulära kakor. 

Bred på fyllningen. Vik ihop degen och skär 3 cm breda bitar. Twista och gör små kringlor eller rulla ihop degen och skär rullen med vass kniv i ca 3 cm breda bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt på plåt eller i pappersformar.Låt jäsa i ca 30 minuter. Pensla med matfett. Grädda 250 grader i ca 8-10 min. Direkt efter gräddning pensla med sirap utblandat med lite vatten. Strö över socker och kardemumma. 


​​​​




Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. feliciacardell

    Hej Frida:) Åh va glada vi blir:) Åh va mysigt med en liten skrutt snart:) Haha va härligt att sambon är med på tåget, man vet ju aldrig;) Va härligt att höra. Kram på dig och lycka till med förlossningen<3

  2. feliciacardell

    Hej Frida:) Åh va glada vi blir:) Åh va mysigt med en liten skrutt snart:) Haha va härligt att sambon är med på tåget, man vet ju aldrig;) Va härligt att höra. Kram på dig och lycka till med förlossningen<3

  3. feliciacardell

    Hej Sandra! Va kul att du har hittat hit till oss:) Jag ska faktiskt läsa lite mer om detta och skriva ett inlägg om PCOS och kost. Vill läsa på så mkt som möjligt så att jag säger rätt:) Inlägget kommer att komma denna vecka:)<3 kRAM

  4. feliciacardell

    Hej Sandra! Va kul att du har hittat hit till oss:) Jag ska faktiskt läsa lite mer om detta och skriva ett inlägg om PCOS och kost. Vill läsa på så mkt som möjligt så att jag säger rätt:) Inlägget kommer att komma denna vecka:)<3 kRAM

  5. Sandra

    Hej Felicia. Jag hittade er vi gravid vecka för vecka och har fastnade för er då ni verkar vara sånna härliga personer. Har förstått att du liksom jag lider av pcos, läst nu att din syster hittat information om att man ska undvika gluten och mejeriprodukter. Är se mejeriprodukter i allmänhet eller laktos/mjölkfritt? Kryatummar till Kristoffer ? Mvh/ Sandra

  6. Sandra

    Hej Felicia. Jag hittade er vi gravid vecka för vecka och har fastnade för er då ni verkar vara sånna härliga personer. Har förstått att du liksom jag lider av pcos, läst nu att din syster hittat information om att man ska undvika gluten och mejeriprodukter. Är se mejeriprodukter i allmänhet eller laktos/mjölkfritt? Kryatummar till Kristoffer ? Mvh/ Sandra

  7. Frida

    Hej! Jag har alldeles precis hittat till din blogg och Instagram via gravid vecka för vecka/familj vecka för vecka samt er egen kanal och jag bara ÄLSKAR att följa er familj! Jag är helt ny på det här med Youtube (jag vet, sist på bollen) men tycker det är SÅ kul att hänga med i er vardag! Jag har en son som är 1 år och 8 mån, samt väntar en liten till med bf i november, samt så är jag och min sambo i samma ålder som du och Kristoffer så vi (ja jag har fått med min sambo på tåget) känner igen oss mycket i er! Jaja, nog babblat om mig! Ville bara säga att ni verkar otroligt härliga och du har en sån fin blogg och Instagram! Kram ❤

  8. Frida

    Hej! Jag har alldeles precis hittat till din blogg och Instagram via gravid vecka för vecka/familj vecka för vecka samt er egen kanal och jag bara ÄLSKAR att följa er familj! Jag är helt ny på det här med Youtube (jag vet, sist på bollen) men tycker det är SÅ kul att hänga med i er vardag! Jag har en son som är 1 år och 8 mån, samt väntar en liten till med bf i november, samt så är jag och min sambo i samma ålder som du och Kristoffer så vi (ja jag har fått med min sambo på tåget) känner igen oss mycket i er! Jaja, nog babblat om mig! Ville bara säga att ni verkar otroligt härliga och du har en sån fin blogg och Instagram! Kram ❤

stats